torstai 29. syyskuuta 2011

Tulin

Morjens! Moon Yamagatas ja mullo netti!

Saavuin tänne viime torstaina. Luullakseni. Aika täällä kuluu eri lailla ku kotona. Matka oli melko nihkeä, etenkin Frankfurtissa hengailu. Frankfurt oli täynnä saksaa ja saksalaisia ja hukkasin mun koneen hiirenkin siinä rytäkässä. Jos teiltä kysytään sprechen Sie Deutsch, ei muuten kannata vastata no koska tuloksena on vain lisää saksaa.

Kamalin kamaluus alko kuitenkin vasta Japanissa. Passintarkastus suju mukavasti maanjäristyksen tahdissa heiluen, ja selviydyttäni lentokenttäjunan lippuluukulle mulle selvis, että kaikki junaliikenne Yamagataan on poikki taifuunin takia. Epätoivo valtas mut ja olin täysin valmis ottamaan ensimmäisen paluulennon ja vaihtamaan vielä vaikka pääainetta siihen päälle. Nousin kuitenkin Tokioon vievään junaan, jossa lähinnä itkin ja olo oli niinku olisin ryypänny viis päivää putkeen ja jääny sen jälkeen traktorin alle. Japani tuntu kaoottiselta ja vihamieliseltä. Istuin monta tuntia aseman lattialla hikisenä ja limaisena ja vuorokauden matkustaneena ja soittelin välillä kolikkopuhelimella yliopistolle mutta numero oli aina varattu. Välillä ajattelin, kuinka paha olis, jos vaan hylkäisin koko stipendin ja lopettaisin.

Lopulta yliopistolta kuitenkin vastattiin ja neuvottiin ottamaan shinkansen-juna Sendaihin ja sieltä bussi Yamagataan. En oo varmaan koskaan ollu yhtä helpottunu. Paitsi kerran sen jälkeen. Siispä ostin lipun Sendaihin ja alotin matkani kohti tätä maaliskuussa maailmanmaineeseen päässyttä Touhokua kohti. Juna kiisi Fukushiman halki. Ilma oli sateinen ja harmaa ja vuoret vesihöyryisiä. Fukushiman asemalta näky laatikkomaisia taloja ja Rich-hotelli. Välillä yritin nukkua, mutta se osoittautu mahdottomaksi ku joka aseman kohdalla soi melkoisen ylipirteä herätysmusiikki ja noin viiden minuutin välein kuuluttaja pahoitteli taifuunin Yamagataan menijöille aiheuttamaa harmia.

Sendaissa sain kouraani kartan, jonka avulla yritin tihkusateessa löytää bussiasemaa. Ja just ku luulin eksyneeni, näin mua vastaan juoksevan hahmon, joka huusi Shiiri-saaaaaaan. Tämä oli ehkä suurin halleluja-hetki tähänastisessa elämässäni. Olin pelastunu. Pääsisin Yamagataan. Kamala yli vuorokauden kestäny taipaleeni olis ohi. Jäljellä oli enää tunnin bussimatka. Ikkunan takana vilisi vuoristo. Vuoret oli suuria ja vihreitä ja höyry niiden yllä nousi paksuna ku savu. Välillä näky pieniä kyliä ja riisipeltoja ja tulvivia jokia.

Ja nyt oon ollu täällä viikon. Asiat täällä tapahtuu hissukseen. Tää kaupunki on niinku pienessä kolossa vuorten siimeksessä, ne näkyy mistä suunnasta ja kuinka kaukaa tahansa. Keskuskadulla kävellessäkin. Ruuhkat ei oo kummoisia ja mummotkin tuol paahtaa menemään pyörillä liikenteen seassa. Kuljen kouluun tällä hetkellä kävellen ja matkalla kuuluu lähinnä kaskaiden siritys. Eilen kun menin avaamaan pankkitiliä tässä asuntolassa tuutorina asuvan japanilaisen Takuya-sanin kanssa, se sano että siinä missä Tokiossa tapahtuu päivittäin vähintään yks puukotus, Yamagatan uutisisaiheet on enemmänkin laatua koululaisten luokkaretki ja kauden hedelmäsuositus.

Oon ravannu erinäisissä virastoissa. Samoissa paikoissa kahteenkin otteeseen kun ääkköselliset sukunimet menee yli japanilaisen ymmärryksen. Nyt mulla on vihdoin kaikki paitsi paikallinen puhelin. Pärjään täällä onneks japaniksi ihan hyvin. Itse asiassa nää japanilaiset tuntuu olevan aika ällikällä löytyjä että pystyn jopa puhumaan niiden kaa ja ymmärrän mitä ne sanoo. Välillä on tuntunukin vähän hölmöltä ku mut ja japania puhumattomat jenkit on laitettu virastokäynnille yhtä aikaa ja sit virkailija on aina selittäny kaiken mun sijaan mukana kulkevalle japanilaiselle, jonka tehtävä olis selittää sama mulle huonolla englannilla, vaikka ymmärsin asian jo alkuperäisestä puheesta.

Asuntolakin on ok, mitä nyt aika aukana yliopistosta. Aulassa hyörii arkisin Mariko-san, joka pitää huolen kaikesta ja kaikista. Ja todellakin hyörii, en muista koskaan nähneeni sitä paikallaan. Ekana iltanani se maalas mun seinän, vaihto mun lampun ja opetti vielä käyttämään suihkuakin, kaikki tämä viidessä minuutissa. Yksin ei siis tarvi pärjätä. Tähän saakka oon päätyny yleensä jenkkien ja hollantilaisten ja englantilaisen seuraan, mutta pari viime päivää oon koittanu jo välttää sitä, kun en tullu tänne puhuakseni päivät pitkät englantia. Plus nämä henkilöt ovat kaikki miespuolisia, joten tyttökaveri olisi kiva koska minullakin on rajani pelikaupoissa lorvimisen suhteen. :---------) Ja vaikka nämä jenkit tarkottaakin hyvää, niin toisinaan niiden jenkkiys on vaan liikaa mulle. Kun päätetään ruokapaikkaa niin hamburger it is, ja ykskin liikuskelee joka päivä crocseissa ja jättireikäisissä farkuissa joista näkyy muutama jalkakarva liikaa eikä puhu mistään muusta ku Starbucksista ja siitä, kuinka kaikki on liian kallista.

Koulu alkaa ens viikolla. Tein japanin tasokokeen ja pääsin tai jouduin ylimälle eli upper advanced -tasolle. Tämä ei oikeastaan oo ilouutinen, sillä noi upper advanced -kurssisisällöt vaikuttaa melko vaativilta. Tekstikurssin aiheena on japanilainen estetiikka ja suullisella kurssilla on joka viikko puhe, väittely tai esitelmä. Koska alotan suoraan ylimmältä tasolta, kielikurssit on mun osaltani ohi jo helmikuussa mikäli jaksan käydä ne kaikki neljä kerralla. Sit voinki alottaa korean jo täälä! <3____<3 Oon aina luullu olevani japanissa intermediate, joten tää tasoni japanilaisten silmissä tuli vähän yllätyksenä. Japanin kurssien lisäksi mun pitää tänä syksynä ottaa mulle henkilökohtaisesti järjestettävä tutkimusprojektikurssi tätä stipendiä varten, pari japanilaisille opiskelijoille tarkotettua luentokurssia ja japanilaisen kulttuurin puuhailukurssi. Mutta näistä lisää sit kun mulla on lukujärjestys. Lisäksi yks sensei pyys mua erään iäkkäämmän rouvashenkilön keskustelukumppaniksi kerran viikossa, mitä muutakaan siihen olis kehdannu sanoa ku hai hai zehi. Stay tuned................

Kaikki on vielä aika outoa. Välillä on kivaa ja välillä kamalaa. Tää maa on toisinaan melko turhauttava ja kulttuurishokki iskee harva se päivä ja koti-ikävääkin esiintyy. Koulua odotan lähinnä kauhulla. Toisaalta välillä itekin hämmästyn, kuinka hyvin oon loppujen lopuks pärjänny täällä. Kuvia ennoo kamalasti ottanu vielä, ehkä huomenissa tai viikonloppuna sit. Tässä nyt kuitenki joku random pätkä aseman lähistöltä pitkän tekstin koristeeksi:

tiistai 13. syyskuuta 2011

Äkkilähtö

Elämässäni puhaltavat muutosten tuulet. Sain lopulta uuden lähtöpäivän. 21.9. kello 9 aamulla mä lähären täältä! Japanilainen byrokratia. ♥ Enää jäljellä asuntolaan kirjautuminen, ulkomaalaisrekisteröinti ja puhelinliittymän ja pankkitilin avaaminen, what could possibly go wrong. :------------)

Oon edelleen psykoosissa. Luin stipendikokeeseen viikon ja viistoista minuuttia ennen lopullisia tuloksia kieriskelin vielä tossa meidän sängyllä ja inisin, kuinka en kehtaa mennä syksyllä takasin yliopistoon ku kaikki muut on vaihdossa paitsi minä, joten tuli vähän yllätyksenä tää kaikki. Vähän päälle viikko lähtöön ja kokoro no junbi eli syömmeni valmistelut on edelleen tekemättä. Välillä tuntuu aika vastenmieliseltä koko lähtö, vaikka kerran se varmaan vaan kirpaasoo.

Loppujen lopuksi tää aikaistettu lähtö on kuitenkin helpotus. Mulla on jäätävä stressi aikaero- ja matkaväsymyksestä (sen väsyttämisen mä vielä kestän, mutta univelkaisena mulla on kalmaolo ja tuntuu, että ruumiini jakautuu kahteen osaan jostain mahan kohdalta jos teen muuta ku makaan), mutta nyt mulla on sentään viikko aikaa toipua pahimmasta sekavuudesta ennen koulun alkua. Plus saapumistani seuraava päivä sattuu olemaan syyspäiväntasaus (japaniksi 秋分の日, shuubun no hi) joka on Japanissa kansallinen vapaapäivä, joten voin koittaa vetää päivän mittaiset tirsat sen sijaan että voisin huonosti jonkin viraston luukulla. Ilmeisesti mulla on heti seuraavan viikon alkuun japanin tasokoe, johon en oo oikein saanu opiskeltua/kerrattua psykoosistani johtuen.

Jänskättääääää!!!! Kaikki ja varsinkin tää tuleva kotiseutuni. Että oliko tää perijapanilaiseen periferiaan hakeutuminen sittenkään kamalan järkevää (toinen vaihtoehtoni oli kyllä vieläkin korpisemmat Kouchi ja Kumamoto, joista luovuin matkayhteydellisesti hankalan sijainnin takia, joten en tiedä, mistä tää äkillinen epäröinti suurkaupungin paremmuudesta putkahti). En toki Helsingissäkään koe tarvetta mennä vapaa-ajallani Pitkänsillan tuolle puolen ku Sörnäisissä samaa löllövaatekertaa on ok käyttää viis kuukautta putkeen, mutta ei käy kieltäminen etteikö Tokiossa tai jossain sen laitamilla olis enemmän tekemistä ku Yamagatassa. Tämänhetkiset harrastukseni ovat kyllä naurunappulan selaaminen ja ajoittain kuppaisessa vakkaribaarissa lorvailu, joten ei kai elämäntyylini tästä kovin paljoa glamourittomammaksi voi muuttua. Edes Yamagatassa. Ja on Pohjois-Japanin elämänrytmi aika paljon rennompaa tokiolaiseen kiiruhtamiseen verrattuna. Asiat tapahtuu enemmän omalla painollaan (kuulemma). Onneksi Sendai on sitä paitsi melko lähellä, niin voin karauttaa sinne välillä jotain keikkaa luuraamaan (ainaki Sakanaction lokakuussa, yhyy päästäkää mut sinne!!), jos asuntolan säännöt antaa myöten.

Asuntolasta puheenollen. Majotun kansainvälisten opiskelijoiden sellaseen. Odotukseni:



Mitä sain:
Everything went better than expected! Mulla on oma vessa ja suihku! Ja minikeittiö! Jota en tosin käytä koska kaasuhella ei kuulosta hyvältä ja ulkona syöminen on halpaa, mutta onpahan ainakin oma jääkaappi. Mikä ilahduttaa minua, sillä suurin osa asuntolalaisista on varmaan kiinalaisia enkä halua tunkea kamojani yhteiseen jääkaappiin niiden ankansilmien sekaan. T. Timo Soini. Asuin ekat Helsinki-vuoteni radanvarsilähiössä kaupungin halvimmassa opiskelijasolussa ja kokemus ei jättänyt palavaa halua päästä takaisin kämppistelyyn. Mulla oli aika pitkään tsekkiläinen kämppis, joka mursi kerran vessan oven koska jäi sinne jumiin ja soitteli öisin raivoisia puheluita ympäriinsä. Mikä on ihan ymmärrettävää, sillä hänellä oli avioeroprosessi vireillä. Nigerialaisesta miehestä, jonka kanssa oli karannut vihille. Joskus sain poliisilta puhelun, että tiedänkö tämän kämppiksen numeroa. Siksi iloitsen ihkaomasta asuntolahuoneesta.

PS. Laitan tähän loppuun maanjäristyksen inspiroimana tehdyn söpön Yamagata-kappaleen nimeltä Yotei ~ Yamagata ni kaettara eli Suunnitelmia ~ Kun palaan Yamagataan, koska sen videota katsellessa shakespearelainen dilemmani unohtuu:



Touhokun muistakin tuhoja kärsineistä prfektuureista on samanmoinen laulu, laitan ne tähän niin ehkä niistä selviää, miks hain Pohjois-Japaniin enkä Tokioon: Miyagi, Iwate, Fukushima, Akita.