tiistai 22. marraskuuta 2011

Totoron muotoinen puu ja muita nähtävyyksiä


Matkailin jälleen uljaassa prefektuurissamme. Viimeksi kohteena oli etelän Yonezawa, tällä kertaa pohjoisen Shinjou. Ajeltiin tuntitolkulla vuoristoteitä (istuin valokuvauksen kannalta epäotollisella paikalla joten ei kuvia, mutta koska haluan edistää Yamagatan ja Touhokun matkailua niin mainitsen että näissä maisemissa ajeltiin, siispä tervetuloa Yamagataan) käytiin Totoron muotoisella puulla ja yövyttiin perinteisessä majatalossa, jossa lilluttiin kimppakylvyssä ja juotiin umeshun puutteessa pahaa automaattikaljaa yutakat päällä vaikka aamulla oli luvassa herätys seittemältä. Temppelissä saarnamies innostu teorioimaan, kuinka Yamagatan salaisuus piilee sen nimessä 山形: 山 tarkottaa vuorta eli vuorten jumalat suojelee tätä paikkaa, ja kun 形:sta irrottaa hipsut ja kääntää ne toisin päin niin saadaan 川 (kawa, joki), jonka jumalat myös pistää parastaan Yamagatan suojelemiseksi, ja kun hipsut on irrotettu niin jäljelle jää shintopyhäkköjen torii-portin muotoinen viritelmä. Siksi maanjäristykset ja taifuunit ja tsunamit ei yletä tänne.

Yamagata on kuuluisa sobasta (ohut nuudeli), joten sunnuntaina tehtiin sobaa omin pikku kätösimme. Minä ja ryhmäni tulimme tosin valmistaneeksi udonia (paksu nuudeli) niin että elokuussa kanssani mailaillut Ishizawa-san tai siis tätä nykyä jo Shin-chan tokaisi että soba oishikatta desu ka, naka ni wa udon wo tabeta hito mo irun desu kedo (oliko soba hyvää? vaikka joukossamme on myös udonia syöneitä henkilöitä). Soba-udonin jälkeen ajeltiin yli jokien ja halki vuorten ja käytiin vielä Shinjoussa jossain maakuntamuseossa kattomassa Shinjou-matsurin viime kesän paraatikalustoa. Ens kesästä tulee kiireinen kun Touhoku on yks Japanin matsurikkaimpia alueita ja haluan nähdä ainakin ne eeppisimmät.

Tänään pidin esitelmän tajuamatta aiheestani mitään ja se kyllä näkyi ja kuului ja kaiken lisäksi vielä myöhästyin omasta esitelmästäni koska tulostaminen koulun koneella osoittautu 20 minuutin prosessiksi. En siis lisää tätä kokemusta cv:heni. Mutta ohi on!!! Aaa nyt kun se karseus on pois alta niin japanin opiskelu on taas ainakin väliaikaisesti hauskaa kunnes koittaa päivä jolloin mun pitää esitellä mun stipendin lopputyön luonnos. Odotettavissa varmaan samanlainen sekoaminen kun viime keväänä kun kirjotin kandintyöni viikossa.

Koulun jälkeen Honoka odotti mua hyisessä sateessa ihan vaan lainatakseen mulle Michael Enden Momon japaniksi. Lisäks se oli askarrellu mulle Okinawa-kirjan sen luokkaretkellä ottamista valokuvista. ,_________, Niiden katselu ei kyl varsinaisesti piristä kun tietää että huomenna on taas luvassa sateenvarjon mukana tempautumista ja tunnilla istumista takki päällä.

Dewa, dewa, ei mulla muuta!

4 kommenttia:

 1. Onko Totoro-puu ihan luonnontilassa vai leikkeleekö joku sen puutarhasaksilla muotoonsa?

  VastaaPoista
 2. Ihan luonnontilassa on! Joku tuhatvuotiseksi elävä puulajike on kyseessä.

  VastaaPoista
 3. kirjota lisää ja useammin
  t. innokas lukija

  VastaaPoista
 4. Rakas innokas lukijani,
  Kovasti yritän mut sitten käyn aina elämässä elämää vähän eteenpäin ja tulee uutta kirjotettavaa ja vanha vanhentuu ja mietin että mistä sitä alottais ja en lopulta alota mistään. D:

  VastaaPoista