perjantai 18. marraskuuta 2011

Ensilumi, hatsuyuki
Ensilumi sato korkeimmille vuorille. Ihan kelpo maisemat siis, vaikkei tää koulumatkoille ajoittuva valokuvausharresteeni niille oikein oikeutta teekään. (En muuten kiivenykään vuorelle viime lauantaina koska sato ja laiskotti, ei siis kuvia luvassa aiheesta.)

Tykkään mun Yamagata-elämästä melkoisen paljon. Tääkin päivä oli niinku jostain mangasta tai tyttökirjasta kun istuin koulun jälkeen Natsumin ja yhden opettajaksi opiskelevan Honokan kaa Osakan murretta puhuvan Sugihara-sensein työhuoneessa juomassa ruusunmarjateetä ja syömässä keksejä. Kolme tuntia. Tarkotus oli puhua Suomen koulujärjestelmästä, mutta puhuttiin lähinnä kaikesta muusta ja sit kello olikin jo seittemän. Vaihdettiin Honokan kaa puhelinnumeroita ja ens viikolla lainaan siltä kirjan. Shikoku-obsessioni on jo Yamagatan kuulua, joten Natsumi päätti kysyä Sugihara-senseiltä vinkkejä, kuinka kokea Shikoku jos ei oo rahaa eikä aikaa. Sugiwara-sensei kehotti minua hakemaan matkatoimistosta esitteen ja kattomaan sen kuvia. Aaa rakastan japseja.

Mitä en rakasta on ens maanantai. Pidän lukutunnilla esitelmän tilan estetiikasta teetaiteessa. Esitelmä ei oo vielä valmis, siispä meen koko viikonlopuksi huviretkelle valmistamaan mochia ja kattomaan Totoron muotoista puuta. Näytin lukutunnin tekelettä Natsumille ja sekin osas lukea teesanastosta vaan astian. Miks me ei voida lukea jotain ees vähän inhimillisempää?? Toisaalta tykkään siitä tunnista ku sensei on mehukas harmaahapsi joka tietää kaikesta kaiken ja jakelee melko turhaa mutta kivaa nippelitietoa. Viime tunnilla liekehdin kun opin, että atarimae 当たり前 on tullu siitä ku joku kirjotti touzen 当然 tarpeeks monta kertaa väärin 当前.

Toinen hieman kaukaisempi stressinaiheeni on tämä:YHYYY. Ostin kirjan. Päätös on nyt tehty. Aion ens kesänä yrittää JLPT:n ykköstasoa. Tämä ei ole hyvä idea. (Kuvan juoma on lempparini mansikkamaitotee eikä liity tapaukseen.)

Lupasin tukiopettaa Natsumille ja Jieunille englantia ruoka- ja umeshu-palkalla. Siitä tulee varmaan aika eeppistä. Jieunin englannin taidot on legendaarisuudessaan Köyliönjärven jään luokkaa. Se ehti jo vaipua syvään masennukseen kun se luuli jonkun sen salaisen ihastuksen facebook-seinälle kirjottamaa englanninkielistä viestiä rakkaudentunnustukseksi kunnes korjasin väärinkäsityksen. Oon antanu englannin yksityisopetusta Suomessa ja varmaan jatkan sitä taas täältä palattuani (kaikki oppilaiksi halajavat ottakaa yhteyttä koska oon täältä saapuessani rahaton, voin opettaa myös japania <3_____<3), mutta japaniksi en oo opettanu ketään koskaan ikinä, joten omakin panokseni on varmaan aika lol. Mutta ainakin saadaan tekosyy nostaa umeshu pöydälle.

Hautajaiskurssilla Yuu-sensei sai idean. (Me ei muuten enää käsitellä hautajaisia koska Yuu-sensei masentu liikaa.) Yks kiinaa opiskeleva japsikaverini oli voittanu jonku kiinan puhekilpailun, joten Yuu-sensei laitto sen pitämään puheen koko luokalle. Ja Kouenin tulkkaamaan se japaniksi, mut englanniksi, Hyojae-oppan koreaksi ja Murin malaijiksi. Siinä sit seisoimme rivissä luokan edessä ja simultaanitulkkasin kiinasta japanin kautta englanniksi ja oli aika kuumottavaa paitsi että oli kylmä ja meillä kaikilla takit päällä.

Ensilumen ja ensitulkkauksen lisäksi tälle viikolle on osunu ensitunnillenukahtamiseni. Saksalaisen tunnille. Enkä ollu edes ainoa. Tänään unohdin, missä luokassa mulla on japanin opettamisen perusteita ja veikkasin kolme kertaa väärin. Suullisella japanilla hämmennyin kun Sugawara-sensei kysy multa, missä oon oppinu kirjottamaan tällasia puheita. Pian sekin tunti palas kuitenkin näihin normaaleihin uomiinsa:
Sensei: Mikä Suomen asukasluku on?
Siiri: En osaa suuria lukuja japaniksi........ (nää sanoo suuret luvut kymmenissä tuhansissa ja en kykene laskutoimituksiin) Viis.....viis.........
Sensei: No kirjota taululle
Siiri: *menee taululle*
Sensei: Viis miljoonaa??? Niin suuressa maassa??
Siiri: Kyl!! Suomen asukastiheys on jotain 17 henkilöä per neliömetri.
Siiri: Neliömetri......neliö..........neliö.... En nyt taida tarkottaa neliömetriä.... Sata metriä???
Siiri: Neliö??? Metri???? Apua!!!! Mitä tarkotan??? Neliökilometri??
Sensei: Mitä tämä tyyppi hourailee
Siiri: D:

Kämpässäni on kylmä. Mua kehotettiin vuoraamaan lattiani foliolla kylmyyden takia. Maailmassa on kaikenlaisia tapoja pitää talvi poissa kotoa. Voi eristää ikkunat tai rakentaa pari takkaa tai folioida lattiansa. Mulle riittää folioidut seinät ja lämpimät aatokset.

2 kommenttia: